Sluchovo a zrakovo postihnutým chcú pomôcť uplatniť sa na trhu práce

06.03.2008 Prešov

Prešov 6. marca (TASR) - Pomôcť uplatniť sa na trhu práce sluchovo a zrakovo postihnutým je cieľom projektu Gréckokatolíckej diecéznej charity (GKDCH) so sídlom v Prešove.
Ako uviedol na dnešnej prezentácii ojedinelého projektu pod názvom Chýba nám jeden zmysel, ale nie chuť zamestnať sa manažér a zástupca riaditeľa GKDCH Eduard Malatinec, na realizáciu dostali 290 tisíc Sk od Nadácie Pontis. Približne o mesiac rozbehnú všetky aktivity zamerané na získavanie sociálno-komunikačných zručností a uplatnenie sa na trhu práce u znevýhodnených skupín obyvateľstva. Účastníkmi dvojmesačných aktivít sú 14 klienti z okresu Prešov, ktorých vybrali spolu s partnermi projektu - Krajským strediskom Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS) a Krajského centra Asociácie nepočujúcich Slovenska (ANEPS), oba so sídlom v Prešove. Väčšina z účastníkov sú vysokoškolsky vzdelaní ľudia a všetci sú v produktívnom veku od 30 do 50 rokov.
Podľa sociálnej poradkyne ÚNSS Evy Mangdziakovej všetci deviati zrakovopostihnutí klienti boli zamestnaní a o prácu prišli až po strate zraku. Ako dodala, verejnosť má predsudky v zamestnávaní takýchto ľudí. Nevidiaceho si vie predstaviť len ako maséra alebo učiteľa hudby. Vďaka rôznym technickým pomôckam vrátane počítača s hlasovým výstupom môžu však títo ľudia získať zručnosti pre mnohé rôzne zamestnania.
Podobne sa vyjadril vedúci centra ANEPS Ondrej Feč, ktorý vidí veľkú šancu pre budúcnosť v tom, ak budú s projektom úspešní.
Na hľadaní pracovných miest pre absolventov kurzov sa bude podieľať Agentúra podporného zamestnávania, ktorá je súčasťou GKDCH.
Podľa Malatinca GKDCH v súčasnosti realizuje päť projektov, pri všetkých používa viaczdrojové financovanie.
 

Vyberte región

mark